BAYRAMDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

RAMAZAN BAYRAMI mı ŞEKER BAYRAMI mı ?

Sizce aslı nedir? Ramazan Bayramın’na neden Şeker Bayramı denir?

İşin aslını öğrenmek için Arapça da ki karşılığına bakmak gerekir diye düşündüm. Başlarda “İftar Bayramı”  olarak geçtiği sonrasında ise 30 gün boyunca tutulan oruç nedeniyle “Şükür Bayramı”’na dönüştüğünü okudum. Şükür dilimize Şeker olarak geçmiş ve yıllarca Şeker Bayram’ı olarak kutlanmış. Keşke Şükür Bayramı olarak kalsaymış. Çok daha anlamlı olmaz mıydı?

Aslında misyonu aynı. Bir ay boyunca tutulan oruç sonrasında, son iftardan sonra yapılan kutlama. Sevdiklerimizle bir araya gelip kucaklaşmak, ailecek hep birlikte elimizde şekerler, lokumlar veya çikolatalarla büyüklerimizin ziyaret edilmesi.

Bu geleneğimizin ne kadar kıymetli olduğunu, dünya genelinde yaşadığımız salgın nedeniyle acı bir şekilde öğrenmiş durumundayız.  Bu bayramda dört gün boyunca evlerimizde karantinada olacağız ve maalesef sevdiklerimizle kucaklaşa mayacağız.

Son zamanlarda zaten yapıyor muyduk diyenler olabilir. Yoğunluktan bayramları evlerinden ailelerinden uzak geçirip tatil fırsatına dönüştürenler çoğunlukta mıdır?

Teknoloji var nasılsa görüntülü konferanslar sayesinde bayramlaşırız nasılsa şeklinde avunanlar da olabilir.

Bu bayram her türlü hüzünlü olacağız. Çocukluğumuzdaki kalabalık bayram sofralarını özleyeceğiz.

Bir sonraki bayramda sağlıkla kucaklaşmak dileklerimle iyi bayramlar…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir